MICROBIOLOGY MCQs


1. In prokaryote, karyo means.
A. Cell.
B. Cytoplasm.
C. Membrane
D. Nucleus
ANSWER: D


2. ______ can not be seen using light microscope.
A. bacteria
B. fungi
C. algae
D. viruses
ANSWER: D


3. The study of the frequency and distribution of disease is known as _______.
A. epidemiology
B. etiology
C. population genetics
D. phytopathology
ANSWER: A


4. The study of microscopic organisms are called ________.
A. Endomology
B. Zoology
C. Enzymology
D. Microbiology
ANSWER: D


5. Anaerobic microorganisms were first discovered by _________.
A. Robert Koch
B. John Needham
C. Louis Pasteur
D. Ferdinand Cohn
ANSWER: C


6. Single celled and multicellular microscopic organisms with true nuclei and which absorb
nutrients from their environment are __________.
A. fungi
B. viruses
C. algae
D. bacteria
ANSWER: A


7. Microorganism was first observed by _______.
A. Leeuwenhoek
B. Koch
C. Pasteur
D. Lister
ANSWER: A


8. Living organisms arising from nonliving
substances can be called ________.
A. spontaneous generation
B. germ theory and cell theory
C. univocal generation
D. abiogenesis
ANSWER: A


9. An Italian physician who demonstrated that maggots arise from fly eggs and not rotten meats was
_______.
A. Louis Pastuer
B. Robert Koch
C. Redi
D. Edward Jenner
ANSWER: C


10. Cell theory was proposed by __________.
A. Schleiden and Schwann
B. Robert Hooke
C. Schleiden and Robert
D. Charles Darwin
ANSWER: B


 

The theory that states that microbes can invade other organisms and cause disease is the ______.
A. germ theory of disease
B. spontaneous generation
C. univocal generation
D. abiogenesis
ANSWER: A


12. A scientist who formulated four postulates to associate a particular organism with a specific
disease was ______.
A. Louis Pastuer
B. Robert Koch
C. Alexander Fleming
D. Edward Jenner
ANSWER: B


13. Periplasmic space is found ________.
A. in between cell wall and cell membrane
B. below cell membrane
C. within outer membrane
D. in between outer membrane and peptidoglycan
ANSWER: D


14. A German physician who recognized the connection between autopsies and puerperal fever was
_______.
A. Rudolf Virchow
B. Friedrich Hoffmann
C. Semmel Weiz
D. Alexander Mitscherlich
ANSWER: C


15. Killing effect of dry heat is due to
A. protein denaturation
B. elevated levels of electrolysis
C. oxidative damage
D. all the above
ANSWER: D


16. A tentative explanation to account for an observed condition or event is known as ________.
A. hypothesis
B. observation
C. investigation
D. all the above
ANSWER: D


17. A project designed to map the location of every gene in all human chromosome is the
________.
A. human genome project
B. human genetics
C. gene pool
D. human genome analysis
ANSWER: A


18. Bacteria can be measured in metric units called ________.
A. millimeters
B. micrometers
C. nanometers
D. picometers
ANSWER: B


19. Viruses should be measured in metric units called _________.
A. millimeters
B. micrometers
C. nanometers
D. picometers
ANSWER: C


20. The widest cone of light that can enter an objective lens would be called __________.
A. numerical aperture
B. resolution
C. magnification
D. coarse adjustment
ANSWER: A


 

21. A compound microscope with a single eyepiece is said to be _________.
A. monocular
B. binoculars
C. monocular and binoculars
D. uniocular
ANSWER: A


22. Positively charged dyes that are commonly used in bacteriological stains are _______.
A. cationic dyes
B. anionic dyes
C. metallized dyes
D. sulphur dyes
ANSWER: B


23. Which one of the following is a selective medium?
A. Mac Conkey agar
B. Blood agar
C. Nutrient agar
D. Mineral agar
ANSWER: A


24. Stains which color the background and not the organism are called ______ stains.
A. negative
B. positive
C. acidic
D. basic
ANSWER: A


25. Certain bacteria from highly resistant structures called ______ from free living, reproducing
cells called ________ cells
A. endospores, vegetative
B. endospores, somatic
C. endospores, multiresistant
D. both a and b
ANSWER: D


26. In microscopy, the thickness of a specimen that is in focus at any one time is called _____.
A. depth of field
B. diameter
C. wavelength
D. velocity
ANSWER: A


27. Organisms that lack a defined nucleus would be called _______.
A. prokaryotic
B. eukaryotic
C. plant cell.
D. animal cell.
ANSWER: A


28. _________bacteria vary widely in their cellular form even within a single culture.
A. Pleomorphic
B. Polymorphic
C. Monomorphic
D. Dimorphic
ANSWER: A


29. A tough, interlinked component of the cell wall of bacteria that provides rigidity is the
________.
A. capsule
B. peptidoglycan
C. cell membrane.
D. cell wall
ANSWER: B


30. The two repeating subunits of the peptidoglycan layer are ________.
A. Nacetyl
glucosamine.
B. Nacetyl
muramic acid.
C. Nacetyl
glycosamine.
D. both a and b.
ANSWER: D


 

31. A toxic component of the outer layer of Gram negative bacteria is ________.
A. lipid A.
B. protein A.
C. lipid B.
D. lipid C.
ANSWER: A


32. If an organism loses its cell wall, the resultant structure called a ________.
A. endospores
B. protoplast
C. spheroplast
D. spores.
ANSWER: B


33. An antibiotic that affects the formation of the cell wall is ________.
A. penicillin
B. ampicillin
C. tetracyclin
D. streptomycin
ANSWER: A


34. Hydrocarbon ends of fatty acids are said to be _______.
A. hydrophobic, nonpolar.
B. hydrophilic, nonpolar.
C. hydrophobic, polar.
D. hydrophobic, polar.
ANSWER: A


35. Accumulations of polyphosphate volutin granules with cytoplasm of bacteria are called ____.
A. metachromatic
B. monochromatic.
C. minichromatic.
D. macrochromatic.
ANSWER: A


36. Members of the genus Bacillus and Clostridium produce resistant structures called _______.
A. spores
B. endospores
C. capsular structure
D. inclusion bodies
ANSWER: B


37. Flagella distributed all over the surface of bacteria are called _________.
A. peritrichous
B. monotrichous
C. atrichous
D. amphitrichous
ANSWER: A


38. Spirochete may possess a series of internal filaments used for motion, known as _______.
A. stalk
B. tail
C. axial filaments
D. biaxial filaments
ANSWER: C


39. Any substances containing polysaccharides found external to the cell wall is known the
_______.
A. lipid
B. protein
C. glycocalyx
D. peptidoglycon
ANSWER: C


40. Molecules that add rigidity to all membranes of eukaryotes are _____.
A. lipid
B. protein
C. sterols
D. fatty acids
ANSWER: C


 

41. Proteins bound to the DNA of the eukaryotic cells are _______.
A. Histones
B. DNA
C. RNA
D. Protein
ANSWER: A


42. Mitochondria are characterized by extensive inner membrane folds are known as ______.
A. matrix
B. granules
C. cristae
D. fimbriae
ANSWER: C


43. A eukaryotic organelle which contains digestive enzymes is a ______.
A. lysosome
B. mitochondria
C. chloroplast
D. golgi complex
ANSWER: A


44. Movement of molecules from a region of higher to lower concentration by means of a carrier
protein is called ______.
A. simply diffusion
B. tracer diffusion
C. chemical diffusion
D. facilitated diffusion
ANSWER: D


45. A membrane that allows the passage of only a selected group of substances is said to be ______.
A. selectively permeable
B. impermeable
C. semi permeable
D. impenetrable
ANSWER: A


46. Cells immersed in an ______ solution would exhibit no change in their cell volume.
A. hypertonic
B. hypotonic
C. isotonic
D. immiscible
ANSWER: C


47. _______ that form into long chains may be identified by the prefix
A. Streptococci.
B. Staphylococci
C. Diplococci
D. Micrococci
ANSWER: A


48. A bacterial cell duplicates its components and divides into two cells by _______.
A. Endospores formation.
B. Budding
C. Fragmentation
D. Binary fission
ANSWER: D


49. Organisms that have adapted to a medium thus allowing for rapid exponential growth are in the
_______ phase.
A. lag
B. log
C. stationary
D. decline
ANSWER: A


50. If bacteria could divide together and have the exact same generation time they could exhibit
_____.
A. continous
B. fed batch
C. batch
D. synchronous
ANSWER: D


 

51. During the decline phase, many cells exhibit unusual shapes which is caused by ______.
A. involution
B. ingestion
C. digestion
D. high energy conversion
ANSWER: A


52. A method used to measure bacterial growth that requires the use of a series of dilution tubes is
________.
A. spectrophotometric
B. staining
C. serial dilution
D. cell mass
ANSWER: C


53. An indication of bacterial growth due to ________
A. acidity nature
B. alkalinity
C. turbidity
D. cell dry biomass
ANSWER: C


54. Organisms that can tolerate very low pH conditions are called ________.
A. acidophiles
B. thermophiles
C. hyperthermophiles
D. alkalinophiles
ANSWER: A


55. Organisms that prefer temperatures above 50°C are known as ________.
A. thermophiles
B. acidophiles
C. hyperthermophiles
D. alkalinophiles
ANSWER: A


56. Which organism can tolerate one environmental condition but still live in another?
A. aerobes
B. anaerobes
C. facultative
D. endospores producing microbes
ANSWER: C


57. An enzyme which can break into H2O and O2 is ________.
A. catalase
B. oxidase
C. urease
D. proteases
ANSWER: A


58. Obligate anaerobes are killed by a highly reactive form of oxygen called ________.
A. superoxide
B. reactive oxygen
C. free radicals
D. dismutase
ANSWER: A


59. When cells lose water and their membranes shrink away from the cell wall indicates that they
are undergoing ________.
A. lysis
B. plasmolysis
C. lysogenic
D. caryolysis
ANSWER: D


60. Organisms that have many special nutritional needs are ________
A. fastidious
B. Lactobacillus sp
C. Mycobacterium sp
D. all the above
ANSWER: D


 

61. The processes of endospore formation is known as ________.
A. sporulation.
B. germination
C. propagation
D. binary fission
ANSWER: A


62. The two bacterial genera that produce endospores are ________.
A. Bacillus, Clostridium
B. Escherichia coli, Bacillus
C. Actinobacter, Bacillus
D. Staphylococcus, Streptococcus
ANSWER: A


63. A method of pure culturing bacteria by means of an agar plates and an inoculating loop is
_____.
A. streak plate
B. pour plate
C. spread plate
D. quadrant streak
ANSWER: A


64. A culture medium which contains known specific kinds and amounts of chemicals is a _______.
A. Liquid
B. solid
C. selective
D. defined synthetic
ANSWER: D


65. A medium that encourages the growth of some organisms but suppresses others is a ______.
A. liquid
B. solid
C. defined synthetic
D. selective
ANSWER: D


66. Isolated organisms can be maintained in a pure culture called ________
A. stock cultures
B. standard culture
C. enrichment culture
D. selective culture
ANSWER: A


67. A preserved culture maintained to keep its characteristics as originally defined is a _______
A. reference culture
B. standard culture
C. enrichment culture
D. selective culture
ANSWER: A


68. Pasteur is credited with all the following except ________.
A. construction of swan necked vessels
B. development of a vaccine for rabies
C. development of the technique for rabies
D. became the director of the Pasteur institute in Paris, France
ANSWER: D


69. One of the most important contributions of Robert Koch in his development of the germ theory
of disease was the ________.
A. use of test animals in research
B. use of the microscope
C. development of the technique of pure culturing
D. development of the busen burner
ANSWER: C


70. Fungi can be characterized as ________.
A. photosynthetic organism
B. organisms lacking a cell wall
C. organisms lacking a true nucleus
D. organism that absorb nutrients from their environment
ANSWER: D


 

71. Phycology is the study of ________.
A. molds
B. bacteria
C. viruses
D. algae
ANSWER: D


72. The total magnification of a microscope with the low power lens (10X) and ocular lens (15X) in
position would be _______.
A. 25
B. 15
C. 150
D. 1500
ANSWER: C


73. A major difference between the SEM and the TEM is that the SEM ________.
A. can resolve objects smaller than 20 nanometer
B. requires less of a vacuum system than the TEM
C. can create three dimensional images
D. does not require the use of any metal coating of the specimen
ANSWER: C


74. Heat fixation accomplishes all the following expect ________.
A. helps the dye to penetrate the cells
B. kills the bacteria on the slide
C. decreases distortion of the cells prior to the addition of strains
D. fixes the organisms to the slide
ANSWER: C


75. The condenser lens of a microscope ________.
A. increases the magnification
B. generally can magnify an object ten times
C. increases the light refraction
D. converges light beams onto the specimen
ANSWER: D


76. If a bacterium measures 0.3 micrometer, it would measure how many angstroms?
A. 300
B. 30
C. 3000
D. 3
ANSWER: C


77. An example of a nonionizing
type of radiation which is microbiocidal is _______.
A. Gamma rays
B. UV rays
C. Xrays
D. electrons
ANSWER: C


78. Which of the following would not be consistent with eukaryotic organisms?
A. membrane bound organelle
B. presence of histones
C. cell membranes lacking sterols
D. paired chromosomes
ANSWER: B


79. The peptidoglycan layer of the cell wall ________.
A. consist of lipopolysaccharide
B. is formed from repeating molecules of glunac and murnac
C. represents the lipid bilayer
D. lacks teichoic acids
ANSWER: B


80. Dipicolinic acid is commonly associated with ________.
A. endospore coats
B. lipopolysaccharide of gram negative bacteria
C. peptidoglycan layer of gram positive bacteria
D. mesosomes
ANSWER: A


 

81. Bacterial flagella ________.
A. attach to the cell wall via the teichoic acids and calcium
B. form a hook after leaving the cell
C. are about the same size as eukaryotic flagella
D. are composed of lipopolysaccharides units called flagellin
ANSWER: B


82. Select the most CORRECT statement in relation to serial dilution.
A. diluted samples are transferred to nutrient broth tubes
B. the number of colonies on the plate is multiplied by the denominator of the dilution factor
C. the test can accurately measure live and dead cells
D. countable plates should contain between 10 and 30 colonies
ANSWER: B


83. Which of the following methods is NOT used to determine bacterial numbers?
A. turbidity
B. serial dilution
C. direct microscopic counts
D. all the above
ANSWER: D


84. Temperature can control bacteria because ________.
A. freezing will kill all the bacteria
B. hot temperatures (above 80c) will denature bacterial protein
C. refrigerator temperatures stop the growth of all bacteria
D. no bacteria can live above 180F
ANSWER: B


85. Endospores ________.
A. are generally formed for protection and reproduction
B. are formed only when conditions become unfavorable.
C. contain dipicolinic acid and calcium
D. contain laminated layers of peptidoglycan called the exosporium
ANSWER: C


86. Select the most INCORRECT statement concerning culturing of bacteria ________.
A. a synthetic medium consists of unidentifiable ingredients such as those found in beef extract
B.
C. the streak plate method uses agar plates and a wire inoculating loop
D. an enrichment medium contains ingredients such as blood which can enhance the growth of
certain organisms
ANSWER: A


87. A specially calibrated counting chamber used with direct microscopic counts is called _____.
A. petroff hausser counter
B. haemocytometer counter
C. GeigerMuller
counter
D.
ANSWER: A


88. Trace elements such as copper and zinc often serve as ________.
A. cofactors
B. inducers
C. receptors
D. inhibitors
ANSWER: A


89. A substance that forms an insoluble complex with stain and serves to fix the color to bacterial
cell is called _______.
A. mordant
B. intensifier
C. fixative
D. dyes

ANSWER: A


90. The ratio of diameter of lenses to its focal length is referred as ________.
A. magnification
B. resolution
C. numerical aperture
D. focal length
ANSWER: A


 

91. The ability to reveal closely adjacent points as separate and distinct _______.
A. magnification
B. resolution
C. numerical aperture
D. focal length
ANSWER: B


92. In _______ microscope, the field surrounding a specimen appears black, while the object itself
is brightly illuminated
A. compound
B. phase contrast
C. dark field
D. fluorescence
ANSWER: C


93. Use of single stain to color the bacteria is commonly called as ________ staining.
A. simple
B. Gram
C. differential
D. negative
ANSWER: A


94. A substance that forms an insoluble complex with stain and serves to fix the color to bacterial
cell is called as ________.
A. mordant
B. intensifier
C. fixative
D. dyes
ANSWER: A


95. In Grams Staining, Grams iodine is act as ________.
A. counter stain
B. primary stain
C. secondary stain
D. mordant
ANSWER: D


96. A stain which on ionization gives positively charged molecules is referred as ________.
A. acidic stain
B. Basic stain
C. anionic stain
D. basic mordant
ANSWER: A


97. The charged group of bacterial cell surface produces attraction between basic stain ______.
A. negative
B. positive
C. neutral
D. all of the above
ANSWER: B


98. The differential staining technique refers as ________ staining.
A. monochrome
B. Gram
C. negative
D. endospore
ANSWER: B


99. In Gram Staining, Safranin is act as ________.
A. primary stain
B. mordant
C. counter stain
D. decolorizer
ANSWER: C


100. In Gram staining, differentiation of microorganisms is based on ________.
A. cell wall
B. plasma membrane
C. capsule
D. flagella
ANSWER: A


 

101. The PetroffHausser
counting chamber consist of ________.
A. 25 squares
B. 100 squares
C. 50 squares
D. none of the above
ANSWER: A


102. A culture containing only one kind of microorganism is called ________.
A. synchronous culture
B. pure culture
C. auxenic culture
D. continuous culture
ANSWER: B


103. The process that reduces the bacterial count to safe levels as may judged by the public health is
referred as ________.
A. sterilization
B. sanitization
C. disinfection
D. antisepsis
ANSWER: B


104. Culture containing more than one kind of microorganism is called ________.
A. synchronous culture
B. pure culture
C. auxenic culture
D. continuous culture
ANSWER: C


105. To maintain the bacterial population in ______ phase is referred as continuous culture.
A. lag phase
B. log phase
C. stationary phase
D. death phase
ANSWER: B


106. Slide culture technique is used for ________ cultivation
A. bacterial
B. fungi
C. virus
D. algae
ANSWER: B


107. The type of media is used for fungi cultivation is ________ agar.
A. nutrient
B. Mac Conkeys
C. sabourauds
D. plant
ANSWER: C


108. Macintosh Jar is used for ________.
A. cultivation of anaerobes
B. cultivation of aerobes
C. fungal cultivation
D. algal cultivation
ANSWER: A


109. Maintenance of sterile condition is referred as ________.
A. aseptic technique
B. septic technique
C. disinfection
D. fumigation
ANSWER: A


110. _______ rays are referred as non ionizing radiations.
A. UV
B. X
C. gamma
D. cathode
ANSWER: B


 

111. In Laminar air flow_________ type of filter is located
A. membrane filter
B. seitz filter
C. HEPA
D. slow filter
ANSWER: C


112. ___________ is referred as biological indicator of autoclave.
A. Bacillus stearothermophilus
B. Bacillus subtilis
C. Bacillus megatorium
D. Bacillus cereus
ANSWER: A


113. Fluorescent substance is used in ________.
A. viscometer
B. centrifugation
C. flow cytometry
D. spectrophotometer
ANSWER: D


114. The process of killing or removal of organisms capable of causing infection is called as
______.
A. sterilization
B. sanitization
C. disinfection
D. antisepsis
ANSWER: A


115. The pH meter standardized with pH ________.
A. 7
B. 2
C. 14
D. 4
ANSWER: A


116. Colorimeter is applied only in relation to _______.
A. uv light
B. X rays
C. visible light
D. IR rays
ANSWER: A


117. The amount of light absorbed by a material is proportional to the concentration of the
absorbing solution is referred as ________ law.
A. Beers
B. Bogers Lambert
C. Poiseuilles
D. Newtons
ANSWER: A


118. Separation of small molecule can be done by ________.
A. viscometer
B. centrifugation
C. flow cytometry
D. spectrophotometer
ANSWER: B


119. Microbes such as E. coli are able to manufacture vitamin in the human intestinal tract _____.
A. A
B. D
C. C
D. K
ANSWER: D


120. A slippery outer covering in some bacteria that protects them from phagocytosis by host cells
is ________.
A. capsule
B. cell wall
C. flagellum
D. peptidoglycan
ANSWER: A


 

121. Gram negative cell wall is __________ than a Gram positive one.
A. thicker
B. thinner
C. thickest
D. thin
ANSWER: B


122. Most human pathogens prefer temperatures near that of the human body. They are called as
A. psychrophiles
B. thermophiles
C. mesophiles
D. halophiles
ANSWER: C


123. Which year Beijerinck found the free living nitrogen fixing bacteria Azotobacter __________.
A. 1909
B. 1919
C. 1921
D. 1901
ANSWER: D


124. _______ are very small, multishaped
bacteria lacking a true cell.
A. Rickettsias
B. Actinomycetes
C. Spirochetes
D. Mycoplasmas
ANSWER: A


125. Magnetitebearing
magnetosomes have also been found in eukaryotic magnetotactic
_________.
A. algae
B. fungi
C. bacteria
D. protozoan
ANSWER: A


126. The model organism, which used to study endospore formation is ________.
A. Bacillus subtilis
B. Escherichia coli
C. Streptomyces aureus
D. yeast
ANSWER: A


127. The role of pili in cloning of bacteria in E.coli is ________.
A. conjugation
B. transformation
C. tranfection
D. transduction
ANSWER: A


128. Some pathogenic bacteria develop resistance to antibiotics by ________.
A. modifying their cell walls
B. developing such enzymes which modify antibiotics
C. alter the antibiotics target due to spontaneous mutation
D. all the above
ANSWER: D


129. A biofertiliser is ________.
A. living
B. nonliving
C. chemical
D. synthetic
ANSWER: A


130. Cyanobacteria helps farmers by ________.
A. reducing the alkalinity of the soil
B. reducing the acidity of the soil
C. neutralising the alkalinity of the soil
D. water logging
ANSWER: B


 

131. Various commercial products of economic value made by microbes are ______
A. medicines
B. organic acids
C. amino acids
D. all the above
ANSWER: D


132. Many individuals of the same species living together in a defined area form a/an ________.
A. community
B. genus
C. population
D. ecosystem
ANSWER: A


133. Why is it difficult to integrate nitrogen gas from the atmosphere into the nitrogen cycle of the
biosphere?
A. nitrogen is not very abundent in the atmosphere
B. few organisms can directly utilize atmospheric nitrogen gas
C. most plants do not require organic nitrogen compounds for survival
D. oceans quickly absorb nitrogen gas
ANSWER: B


134. A culture medium on which only Gram positive organisms grow and a yellow halo surrounds
Staphylococcus aureus colonies is called a ________.
A. selective medium
B. differential medium
C. enrichment culture
D. a and b
ANSWER: D


135. Abiogenesis refers to the ________.
A. spontaneous generation of organisms from nonliving matter
B. development of life forms from preexisting life forms
C. developmeat of aseptic technique
D. germ theory of disease
ANSWER: A


136. While using any pair of carbon compounds as long as other nutrients are not limiting, the
bacteria shows ______ growth.
A. diauxic
B. continuous
C. batch
D. synchronous
ANSWER: A


137. Endospores were first discovered by ________.
A. Ferdinand Cohn
B. Louis Pasteur
C. John Tyndal
D. Anton von Leeuwenhoek
ANSWER: A


138. The protein surrounded the genetic material of viruses are called ________.
A. envelope
B. capsid
C. cover
D. cortex
ANSWER: B


139. Bacterial ribosomes are composed of ________.
A. protein and DNA
B. protein and rrna
C. protein and mrna
D. protein and RNA
ANSWER: B


140. Energy production in anaerobes is not by ________.
A. TCA cycle
B. EMP pathway
C. fermentation
D. pentose phosphate shunt
ANSWER: A


 

141. Contagious disease spreads by ________.
A. inhalation
B. ingestion
C. inculation
D. contact
ANSWER: D


142. The widely used fumigant is ________.
A. ethylene
B. chlorine
C. formaldehyde
D. CO2
ANSWER: C


143. Lyophilization is a method of ________.
A. characterization of microorganisms
B. destroying microorganisms
C. preservation of microorganisms
D. regulating microorganisms
ANSWER: C


144. ________ fungi shows sexual reproduction
A. aPathogenic
B. Reproductive
C. Perfect
D. Saprophytic.
ANSWER: C


145. The first virus to be crystallized was ________.
A. rabies
B. pox virus
C. tobacco mosaic virus
D. polio virus
ANSWER: C


146. The iodineorganic
carrier complex iodophore is __________.
A. ethylene oxide
B. methane
C. chloroform
D. ozone
ANSWER: A


147. In nitrogen fixation, nitrogen from the atmosphere is combined with __________.
A. oxygen atoms
B. hydrogen atoms
C. carbon atoms
D. calcium atoms
ANSWER: B


148. An example of a nonionizing
type of radiation which is microbiocidal is ________.
A. gamma rays
B. uv rays
C. Xrays
D. electrons
ANSWER: C


149. The principle behind the sterilization using autoclave is ________.
A. high pressure
B. bhigh steam
C. hot vapors
D. steam under pressure
ANSWER: D


150. Microbe is bright and the field is dark in_________.
A. darkfield
microscopy
B. phase contrast microscopy
C. bright field microscopy
D. electron microscopy
ANSWER: A