HUMAN RESOURCE MANAGEMENT (HRM) MCQs

1. __________ is a formal & detailed study of jobs
A. Job enrichment
B. Job evaluation
C. Job classification
D. Job analysis
ANSWER: B

 

2. Human Resource Management is the process bringing—————- together.
A. People
B. Organizations
C. Management
D. People and Organizations
ANSWER: D

 

3. The process of efficiently achieving the organizational objectives with and through people
A. Management
B. Administration
C. Decision Making
D. Controlling
ANSWER: A

 

4. The ratio of an organization’s outputs to inputs
A. Productivity
B. Re engineering
C. Achievement
D. Integration
ANSWER: A

 

5. Trainee involvement and immediate feedback are prominent in which training methods?
A. Lecture
B. Correspondence courses
C. Programmed instruction
D. Audio visual techniques
ANSWER: C

 

6. Rotation is otherwise called as ____________.

A. replacement transfer
B. shift transfer
C. versatility transfer
D. remedial transfer
ANSWER: C

 

7. The process of identifying human resource needs and formulating plans to meet these needs
A. HR Planning
B. Man power planning
C. IT Planning
D. Production planning
ANSWER: A

 

8. This study deals with the people at wotk and their relationships with each other
A. Personnel Management
B. Human Resource Management
C. Manpower management
D. Employee management
ANSWER: A

 

9. Psychology oriented factor of production is ____________.
A. Land.
B. Finance.
C. Machine
D. labour.
ANSWER: D

 

10. The process of gathering information about job____________
A. Job Analysis
B. Job Description
C. Job Simplification
D. Job Enrichment
ANSWER: A

 

11. A statement containing the details of works to be performed & responsibilities involved is known
as______________.
A. Job analysis
B. Job evaluation
C. Job specification
D. Job description
ANSWER: A

 

12. Movement of an employee from one job to another
A. Job Enlargement
B. Retrenchment
C. Job Rotation
D. Job Design
ANSWER: C

 

13. Breaking down of job into smaller parts covering few operations_____
A. Job Enlargement

B. Job Cycle
C. Job Empowerment
D. Job Simplification
ANSWER: D

 

14. Human Resource Planning is ______ Looking function
A. Forward
B. Backward
C. Simple
D. Cross
ANSWER: A

 

15. Employment Exchanges act passed in
A. 1939
B. 1949
C. 1959
D. 1969
ANSWER: C

 

16. Contract Labour act was passed in
A. 1960
B. 1965
C. 1968
D. 1970
ANSWER: D

 

17. Job satisfaction is high when there is——
A. Low morale
B. High wage.
C. Low wage
D. High Morale.
ANSWER: D

 

18. _______ Act prohibits the employment of child below 14 years of age
A. Child labour
B. Contract labour
C. Bonded labour
D. Wages contract
ANSWER: A

 

19. Direct compensation towards the contribution of labour is———.
A. Money
B. pay
C. reward
D. wagers
ANSWER: A

 

20. The objective of salary administration is to offer———-.
A. More wages
B. . Lesser wages
C. Poor wages

D. Fair wages
ANSWER: D

 

21. Non-financial motivator is———.
A. Bonus
B. Job security
C. Medical reimbursement
D. Leave with pay
ANSWER: A

 

22. A lateral movement within the same grade from one job to another
A. Promotion
B. Transfer
C. Recruitment
D. Retrenchment
ANSWER: B

 

23. Factories Act was passed in the year_______
A. 1928
B. 1938
C. 1948
D. 1958
ANSWER: C

 

24. ______ Test is a mental ability test
A. Intelligence
B. Aptitude
C. Personality
D. Interest
ANSWER: A

 

25. Grievances affect the employees___________.
A. . Promotion
B. Training.
C. Wages.
D. Morale
ANSWER: D

 

26. Collective bargaining is an action of____.
A. An individual
B. Manager
C. State
D. Group
ANSWER: D

 

27. WAB’s Refers to_____
A. Weighted allotment blanks
B. Weighted application blanks
C. Weighted average blanks
D. Weighted assimilation blanks
ANSWER: B

28. The time required to complete every task in the job
A. Job ratio
B. Job design
C. Job cycles
D. Job phase
ANSWER: C

 

29. Employees can be appraisal against___________.
A. Relative standards
B. Objective
C. Absolute standards
D. Group
ANSWER: A

 

30. PAQ stands for_______
A. Position Alteration Quotient
B. Position Analysis Questionnaire
C. Position activity question
D. Program analytical questionnaire
ANSWER: B

 

31. The promotion criteria is always based on___________
A. Merit
B. Merit and seniority
C. Seniority
D. Recommendations
ANSWER: D

 

32. Method of copying someone else’s behaviour_____
A. Education
B. Training
C. Mentoring
D. Modelling
ANSWER: D

 

33. In the time organization, the authority flow and from __________.
A. top to bottom.
B. . bottom to top
C. left to right
D. right to left.
ANSWER: D

 

34. Training received directly on the job_______
A. Job Instruction training
B. Job Intimation
C. Job Application
D. Job Intelligence training
ANSWER: A

 

35. Traditional and direct method of instruction_______

A. Programme
B. Demonstration
C. Lecture
D. Role playing
ANSWER: C

 

36. _______ is the ideal or target to achieve through higher productivity
A. Fair wages
B. Minimum wages
C. Living wages
D. Normal wages
ANSWER: D

 

37. The process of providing the trainees the information about their performance
A. Feedback
B. Observation
C. Suggestion
D. Research
ANSWER: A

 

38. Activities that prepare employee for future responsibility____
A. Inducement
B. Development
C. Education
D. Motivation
ANSWER: B

 

39. Halo Effect is related with _____.
A. . performance appraisal.
B. wage & salary administration
C. selection.
D. transfer
ANSWER: C

 

40. Systematic method of determining value / worth of a job
A. Job description
B. Job design
C. Job evaluation
D. Job simplification
ANSWER: C

 

41. ____________is the tendency of highly cohesive groups to value consensus at the price of decision
quality:
A. Group think
B. Group process
C. Group norm
D. Group development
ANSWER: A

 

42. ________ are the rules of pattern and behaviour that are expected from all team members.
A. Norms.

B. Policies.
C. Procedures.
D. Role
ANSWER: A

 

43. Forces affecting organisational behaviour are
A. People
B. Environment
C. Technology
D. All of the above
ANSWER: D

 

44. The ability and willingness of group members to set goals and work towards their accomplishment is
known as _______.
A. group maturity .
B. team spirit
C. MBO.
D. participation.
ANSWER: A

 

45. The research has shown that even the minor or trivial occurrences in life can create _________
A. goal.
B. stress
C. involvement
D. commitment
ANSWER: B

 

46. Method of job evaluation which ranks the employees from highest to the lowest levels_____
A. Ranking method
B. Scoring method
C. Analytical method
D. Average method
ANSWER: A

 

47. Whatever an individual does, there is always some amount of ______ on him
A. satisfaction.
B. stress.
C. profit
D. benefit
ANSWER: B

 

48. It is the tendency of a superior to rate people lower than their performance______
A. Horns Effect.
B. Central tendency
C. Halo effect
D. static.
ANSWER: C

 

49. It refers to an employee general attitude towards his job____________
A. job specification
B. communication.

C. motivation.
D. . job specification
ANSWER: A

 

50. More difficult jobs are paid more are ensured by
A. Internal equity
B. External equity
C. Equity
D. Factor
ANSWER: A

 

51. Payment of wages act________
A. 1916
B. 1926
C. 1936
D. 1946
ANSWER: C

 

52. Workmen’s compensation Act_______
A. 1903
B. 1913
C. 1923
D. 1933
ANSWER: C

 

53. Minimum Wages Act was passed in the year_____
A. 1918
B. 1928
C. 1938
D. 1948
ANSWER: D

 

54. Bonus Act was passed in the year_____
A. 1945
B. 1955
C. 1965
D. 1975
ANSWER: C

 

55. Too great a reliance on internal recruitment can result in_________.
A. Reduced job performance
B. Higher labour turnover
C. Internal conflict
D. Poor group dynamics
ANSWER: A

 

56. Set of proposals and actions for managers dealing with the employees______
A. Personnel Policies
B. Personnel Procedure
C. Personnel duties
D. Personnel roles

ANSWER: A

 

57. Adding more responsibilities, autonomy and control of a job____
A. Job enrichment
B. Jod design
C. Job requirement
D. Job analysis
ANSWER: A

 

58. The employment contract provides a set of responsibilities,  rights and obligations that show the

behavior of?

A. Both parties
B. The employee.
C. The employer
D. Trade unions
ANSWER: A

 

59. What did the whitely councils establish?
A. Tripartite employee relations
B. Collective bargaining framework
C. Trade union
D. Employer associations.
ANSWER: A

 

60. Position Analysis Questionnaire is
A. Quantitative Approach
B. Qualitative Approach
C. Economic Approach
D. Managerial Approach
ANSWER: A

 

61. A Brief write about what a job is_______
A. Job title
B. Job summary
C. Job information
D. Job characteristics
ANSWER: B

 

62. Apprentices act was passed in the year______
A. 1931
B. 1941
C. 1951
D. 1961
ANSWER: D

 

63. The skills available within the company________
A. Human Resource Inventory
B. Human planning Inventory
C. Manpower Inventory
D. Employee inventory
ANSWER: A

64. A portrayal of replacing the employees is
A. Job chart
B. Replacement chart
C. Workers chart
D. Employees chart
ANSWER: B

 

65. Apart from pay what is the second most common reason for an employee to join a trade union?
A. group solidarity
B. friendship groups
C. political reasons
D. wide range of personal benefits.
ANSWER: D

 

66. Movement of an employee from a low level to the higher level is _____
A. Transfer
B. Promotion
C. Rotation
D. Shifting
ANSWER: B

 

67. What are the types of industrial action a union is most likely to engage in?
A. unofficial action
B. strike action
C. action short of a strike
D. absence.
ANSWER: C

 

68. Method of publicising the job openings is ________
A. Job scheduling
B. Job hiring
C. Job posting
D. Staffing
ANSWER: C

 

69. HRM is ____________ in nature
A. Pervasive
B. Evasive
C. Decisive
D. Inclusive
ANSWER: A

 

70. What was the traditional term used for HRP and the one often associated with personnel management?
A. Gap analysis
B. Human resource planning
C. Employee planning
D. Manpower planning.
ANSWER: D

 

71. A kind of future oriented training_____________

A. Employee training
B. Employee development
C. Employability
D. Employee potential
ANSWER: B

 

72. Audit done by employees within is
A. External
B. Internal
C. Inter branch
D. Inter units
ANSWER: B

 

73. The effect of______________on the emergence of aggressive behavior patterns is as yet up proven.
A. Environmental factors
B. Genetics.
C. Ethological Factors
D. Hormones
ANSWER: C

 

74. Enriching jobs create
A. Halo effect
B. Snowball effect
C. negative effect
D. positive effect
ANSWER: B

 

75. Informing vacancies of employees internally___________
A. Advertising
B. Internal Advertising
C. External Advertising
D. Modelling
ANSWER: B

 

76. Employees hired for limited time to a specific job________
A. Permanent employees
B. Temporary employees
C. Contract employees
D. Employee hiring
ANSWER: B

 

77. Picking up suitable candidates by rejecting the unsuitable__________
A. Recruitment
B. Training
C. Selection
D. Development
ANSWER: C

 

78. Method of predicting organisation future demand for employees__________
A. HR Forecast
B. Labour Forecast

C. Manpower Forecast
D. Job Forecast
ANSWER: A

 

79. Process of helping to remove unwanted employees to other organisations _____
A. In placement
B. Out placement
C. Retrenchment
D. Rotation
ANSWER: B

 

80. In depth description of a particular situation____________
A. Group Discussion
B. Personal Interview
C. Case
D. Survey
ANSWER: C

 

81. Temporary closure of a unit_________
A. Strike
B. Lockout
C. Layoff
D. Closure
ANSWER: B

 

82. Prohibiting an employee from attending work_________
A. Suspension
B. Dismissal
C. Exit
D. Retrenchment
ANSWER: A

 

83. Violation of established rules_________
A. Misconduct
B. Dismissal
C. Memo
D. Bad behaviour
ANSWER: A

 

84. timescale for performance appraisals are usuall__________:
A. One year.
B. Biannually.
C. 3 monthly.
D. At irregular intervals.
ANSWER: A

 

85. The test which compare employee performance with job requirements______
A. Selection test
B. Preference test
C. Achievement test
D. Simulation

ANSWER: B

 

86. A written statement of what the job holder does_______
A. Job description
B. Job cycle
C. Job seeking
D. Job sharing
ANSWER: A

 

87. An activity carried out for a specific purpose_______
A. Duty
B. Job
C. Task
D. Code
ANSWER: C

 

88. A collection of several tasks in sequence________
A. Group
B. Duty
C. Position
D. Sharing
ANSWER: B

 

89. _____ is a worker oriented job analysis.
A. Functional Job analysis
B. Job description
C. Job analysis
D. Job seeking
ANSWER: A

 

90. Under which role the manager does perform activities which are of ceremonial and symbolic
nature__________.
A. Liason role.
B. Leaders role.
C. Figure head role
D. spokes person role.
ANSWER: C

 

91. When the manager leading his subordinates and motivates them for willing cooperation, the role is called.
A. Monitoring role.
B. Disseminator role.
C. Entrepreneur role.
D. Leader role.
ANSWER: D

 

92. The systems model of training contains three phases __________, training and development, and
evaluation.
A. Preparation
B. Assessment.
C. Introduction

D. Organizing
ANSWER: B

 

93. Manager represents his organization or unit while interacting with outsiders is called as_________.
A. Disseminator role.
B. Spokes person
C. Resource allocator.
D. . Entrepreneur role
ANSWER: B

 

94. The physical environment of a job is ______
A. Working condition
B. Economic condition
C. Social condition
D. Political condition
ANSWER: A

 

95. . psyche means_________.
A. Biology.
B. Spirit.
C. Behaviour.
D. Attitude.
ANSWER: B

 

96. Which is the scientific method in accumulating knowledge about mans social behavior ?
A. Anthropology.
B. Social work.
C. Sociology.
D. Psychology.
ANSWER: C

 

97. ________ indicates type of people required.
A. Training plan
B. Recruitment plan
C. Retention plan
D. Deployment plan
ANSWER: B

 

98. A test interprets problems or situations for employees is____
A. Projective tests
B. Interest tests
C. Preference tests
D. Simulation tests
ANSWER: A

 

99. A test which measures employees honesty________
A. Simulator tests
B. Integrity tests
C. Polygraph tests
D. Graph tests
ANSWER: B

 

 

100. The test which measures individual potential to learn is______
A. Aptitude tests
B. Attitude tests
C. Personality tests
D. Intelligence tests
ANSWER: A

 

101. Division of work to take the advantage of________.
A. Discipline.
B. Specialization.
C. Aptitude.
D. Productivity.
ANSWER: B

 

102. Oral examination of candidates for employment is ________
A. Placement
B. Screening
C. Interview
D. Selection
ANSWER: C

 

103. Flexitime work system is a _______ system.
A. Operational
B. Logical
C. Functional
D. Scheduling
ANSWER: D

 

104. Job enlargement expands _________
A. Upward
B. Downward
C. Horizontally
D. Vertically
ANSWER: C

 

105. _________ is a discontent or dissatisfaction.
A. Punishment
B. Grievance
C. Discipline
D. Suspension
ANSWER: B

 

106. Amount of remuneration received during a period is __________
A. Wages
B. Earnings
C. Minimum wage
D. Wage structure
ANSWER: B

 

107. Motivational devices used to encourage special workers________

A. Compensation
B. Wages
C. Salaries
D. Incentives
ANSWER: D

 

108. Discharge may or may not be punishment but dismissal certainly means_________.
A. Promotion.
B. Punishment.
C. Demotion.
D. .Transfer.
ANSWER: B

 

109. A human relation seeks to emphasis employee aspects of work rather than ________
A. Technical aspects
B. Economic aspects.
C. Technical or economic aspects.
D. workers aspects.
ANSWER: C

 

110. Many colleges and universities have arranged for students to work part-time in a special training
program as part of their education. This training is called _____
A. College trainee experience
B. Educational credits program
C. Coordinated education
D. An internship
ANSWER: D

 

111. Industrial relation include________.
A. Labour relation.
B. Public relation.
C. Customer relation.
D. Labour, customer & public relation.
ANSWER: B

 

112. When the organization gives option to its employees to retire even before superannuation it is
called________.
A. Forced retirement.
B. Compulsory retirements.
C. Voluntary retirement.
D. Premature retirement.
ANSWER: A

 

113. Voluntary retirement is also known as _____
A. Silver hand shake
B. Golden hand shake
C. diamond hand shake
D. Crystal hand shake
ANSWER: C

 

114. Which test is conducted to develop the skills & abilities of the candidate?

A. Aptitude test.
B. Intelligence test.
C. Trade test.
D. Personality test.
ANSWER: C

 

115. Which test is conducted to measure the likes, dislikes & habits ?
A. Vocational test.
B. Temperament test.
C. Skills test.
D. Interest test.
ANSWER: C

 

116. deals with the contents & characteristics of each job?
A. job analysis
B. Job rating.
C. Job evaluation.
D. Job description.
ANSWER: A

 

117. What helps for the exchange of ideas, facts, opinions or emotions between two or more persons?
A. Communication
B. Written communication.
C. Upward communication
D. Downward communication.
ANSWER: A

 

118. . Employees general attitude is referred to as________.
A. Job satisfaction
B. Job analysis
C. Job description.
D. Job evaluation.
ANSWER: A

 

119. what creates an advancement with an organization?
A. Demotion.
B. Promotion.
C. Transfer.
D. Redemote.
ANSWER: B

 

120. Which of the following helps the employee to improve their efficiency?
A. Development
B. Training.
C. Promotion.
D. Transfer.
ANSWER: B

 

121. Sources of recruitment & methods, procedures, techniques for____
A. Selection.
B. Promotion.

C. Transfer.
D. Training.
ANSWER: A

 

122. Industrial revolution played an important role in the development of_____
A. Industries.
B. Production.
C. Sales.
D. Finished goods.
ANSWER: A

 

123. Businessmen could get an opportunity to earn huge profits as the cost of_______.
A. Employee.
B. Employee & employer.
C. employer
D. Superior.
ANSWER: A

 

124. Education brought the changes in the attitude of labour towards their__________.
A. Work.
B. Interest.
C. Labour.
D. Job.
ANSWER: A

 

125. Problems of unemployment & wage fixation had their direct link with the
A. population
B. Value of labour
C. Attitude of management.
D. Co-ordination.
ANSWER: A

 

126. . Good employer employee relations are the backbone of all_____
A. Personal activities
B. Human activities.
C. Personnel activities
D. Personnel policies.
ANSWER: C

 

127. This should cover responsibility for the maintenance of children during the entire period of
contingency_____.
A. Medical benefit.
B. Family benefit.
C. Old age benefit.
D. Survivors benefit.
ANSWER: B

 

128. The modern term for personnel management is ____
A. HRD.
B. HRP.
C. HRM.

D. HSM.
ANSWER: C

 

129. It is intended to reveal what is actually done opposed to what should be done.what is this?
A. . Job Specification.
B. Job Evaluation.
C. Job Description.
D. Job Analysis.
ANSWER: C

 

130. The downward movement of employee in organizational hierarchy with lower pay status
responsibilities means___________.
A. Demotion.
B. Job change
C. Promotion.
D. Transfer
ANSWER: A

 

131. Identify the personnel management functions from the following_____.
A. Advertisement.
B. Quality control.
C. Capital budgeting.
D. Compensation.
ANSWER: D

 

132. Job—– is a statement of the minimum acceptable human qualities necessary to perform a job
satisfactorily.
A. Evaluation.
B. Specification.
C. Description.
D. Analysis.
ANSWER: B

 

133. Performance appraisal refers to—–of an employee
A. training.
B. placement.
C. assessment.
D. induction.
ANSWER: C

 

134. A—— takes place when an employee moves to a position higher than the one formerly occupied.
A. transfer
B. demotion.
C. punishment.
D. promotion
ANSWER: D

 

135. Identify the retirement benefit form the following?
A. Wages
B. Bonus.
C. Incentive.
D. Gratuity
ANSWER: D

 

136. A group which is established by it members is called _______
A. social group.
B. reference group.
C. performing group.
D. Informal group.
ANSWER: D

 

137. The way of action which are accepted as legitimate by group members is called ______
A. Values
B. Norms
C. Conformity.
D. Decision
ANSWER: B

 

138. The degree of attachment of the members to their group is known as_____
A. Group cohesiveness
B. Group conformity
C. Group attachment
D. Group loyalty.
ANSWER: A

 

139. A group of persons in an organization for making or recommending certain decisions is___ termed
as____.
A. Committee.
B. Formal Group.
C. Task Group
D. Performing Group
ANSWER: A


140. The anxiety a person is build when two sets of knowledge are contradicting produces.
A. Cognitive Dissonance
B. Negative Attitude.
C. Stress.
D. Perception disorder.
ANSWER: A

 

141. An organization may opt all of the following for the motivation of a plateaued worker,
except_____________
A. Lateral moves
B. Promotion
C. Temporary assignments
D. Committee assignments
ANSWER: B

 

142. Authority which is given on the basis of technical knowledge and skill of ____.
A. Technical Power
B. Competence authority.

C. Machiavellianism
D. Power Distribution.
ANSWER: B

 

143. The Group which is established by the organization a work which is usually identifiable on an organization
chart______.
A. Task Group
B. Primary Group
C. Formal group.
D. Informal Group.
ANSWER: C

 

144. A situation occurs due to unclear and uncertain behavior is called___
A. Role conflict
B. Role ambiguity.
C. Role analysis
D. Role overload.
ANSWER: B

 

145. When expectation about a persons role in the group contradict one another, it becomes?
A. Down Ward Conflict
B. Up Ward Conflict
C. Role Conflict
D. Role Ambiguity
ANSWER: C

 

146. Failing in reporting the work is known as_____.
A. Lack of commitment.
B. Absenteeism.
C. Burnout
D. Immoral Activity.
ANSWER: B

 

147. The process by social skills are transmitted by older members of a society to younger members is termed as_____.
A. Literature.
B. Norms
C. Values.
D. Socialization.
ANSWER: D

 

148. Dispute among employees of organization at different levels is called as_____
A. Horizontal conflict
B. over all conflict.
C. Vertical conflict
D. Organizational conflict.
ANSWER: C

 

149. The management creates a group for accomplishment of certain organizational goal, the group is known as____ .
A. Performance group.

B. Task group.
C. Prime group.
D. In group.
ANSWER: B

 

150. A person responsible for management of  change effort in an organization is called_____
A. Manager.
B. entrepreneur.
C. Change agent
D. Leader.
ANSWER: C

 

error: Alert: Content is protected !!